Nordiska gudinnor: Nanna

Nanna

Nannas far heter Nep men mer vet vi inte om honom, modern är helt okänd. Men Nannas make är inte okänd, för det är självaste Balder. I äktenskapet har de sonen Forsete. När Balder mördas och sedan ska begravas blir Nanna så utom sig av sorg att hon dör. Nanna begravs tillsammans med sin make och far med honom till Hel. Neps dotter är den första och kanske rentav den enda asynjan som dör. I den poetiska eddan omnämns Nanna i Hyndluljóð.

Om man är av den åsikten att kärleken överlever allt kan man finna inspiration i denna berättelse, för Nanna följer med sin make till Hel. När Hermod kommer till Hel ger Nanna honom gåvor som ska ges till Frigg och Fulla. När Balder kommer tillbaka är Nanna med. Kanske bildar Balder och Nanna med sonen en ny form av gudomlig treenighet?

Informationen kommer från Våra gudamakter, en förteckning över asarnas, vanernas och alvernas gudamakter.  

Nanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s