Skottdagen

Skottdagen

Skottdagen som inträffar vart fjärde år, är ett resultat av ett antal kalenderreformer. I den julianska kalendern fastslogs att skottdagen skulle infalla den 24 februari. I 1600-talets Sverige avskaffades skottdagen, men återtogs av Karl XII 1712. När Sverige övergick till den så kallade gregorianska kalendern 1753 justerades tiden genom att den 17 februari följdes av 1 mars.  Den 24 februari var det skottdag fram till år 2000. Då bestämdes att den 29 februari officiellt skulle vara skottdag. Skottdagen firas bara vart fjärde år.

I svensk folkkultur finns inga belägg för att skottdagen skulle vara något speciellt. I slutet av 1800-talet började skottadagen uppmärksammas i de brittiska länderna. Det menades på att denna dag hade ogifta kvinnor rätt att fria till männen. Andra säger att denna rättighet gäller under hela året, skottåret. Man ska nog inte överdriva denna sed, troligen så blev det dock något mer accepterat att flirta med varandra. Seden verkar påverkat svensk borgerlighet och i viss mån andra samhälsklasser. I Sverige var i det gamla bondesamhället pingsten en tid då flirtande kunde försiggå mer öppet. Samhället var något striktare än vad det är idag. Ingen näringsidkare verkar kommersiella dagen för att sälja något onödigt. I Sverige har vi fått firande av fars dag, mors dag och alla hjärtans dag för att handeln ska öka sin omsättning.

Skottår

De flesta män kan vara lugna när det är skottår. Men man vet aldrig, akta er ungkarlar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s