Konstnärer del XXII Adolphe La Lyre

Konstnärer del XXII Adolphe La Lyre

Adolphe La Lyre var äldsta barnet i en syskonskara på sju. Fadern var smed, landet vår konstnär föddes i var Frankrike och året var 1848, ett år kantat av revolutioner och uppror runtom i Europa. Fadern lät sonen studera. Familjen flyttade till Paris där studier fortsatte, första utställningen La Lyre hade var 1874.

Porträtt gjordes, även en del verk med religiös anknytning. Men det som gjorde smedens son känd var hans målningar föreställande sirener och sjöjungfrur. La Lyre har kallats för just sirenernas konstnär. La Lyre bosatte sig nära engelska kanalen i Contentin och fick inspiration av områdets natur. Senare blev landet och havet runt Barneville-Carteret, längre söderut platsen där La Lyre vistades. En ung konsstuderande dam, Marthe Lévesque blev fru La Lyre.

Inte bara målningar gjordes, La Lyre var även lärare i konst, konstkritiker och gav ut år 1910 Le Nu féminin à travers les âges. En bok som förstås handlade om hur nakna kvinnor målats genom åren. Sociétaire des Artistes invalde De Lyre i sin krets 1880, 1889 och 1900 fick Adolphe La Lyre medalj vid världsutställningarna i Paris. Trots att många målningar handlade om nakna kvinnofigurer gjordes även en del kyrklig konst.

23 januari 1933 avled La Lyre, sedan slutet av 1800-talet hade makarna La Lyre levt i Paris närmare bestämt i Courbevoie. Graven är beläggen vid Montmartres kyrkogård. Änkan Marthe donerade efter makens död stora belopp olika institutioner och museer till makens ära.

Symbolism var en konstgenre som inspirerade La Lyre men även påverkan av art Nouveau finns med. La Lyre är nog i dagens Sverige helt okänd. Mången feminist-moralist rynkar nog på luktorganet över de många nakna damerna som La Lyre målade. Men ingen av damerna är ju någon sjuklig anorektiker.

Lalyre 3

Delyre 1

Delyre2

Delyre3

Delyre 4

Delyre 5

Delyre 6

Delyre 7

Delyre 8

Delyre 10

LaLyre 1

Lalyre 2

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s