Konstgenrer: Satir

Konstgenrer: Satir

En satirisk bild är en skämtteckning som inte är rolig skrev skämttecknaren och satirikern Ulf Nilsson en gång. Det stämmer ganska bra. Satir handlar just om att på ett mer eller mindre lustigt sätt skapa debatt och rentav provocera läsaren eller betraktaren. Satir finns inom såväl musik, litteratur som konst, och det är just den satiriska konsten vi ska förtälja mer om. Rötterna går tillbaks till antiken, men mycket av den satiriska konsten för ofta är det text med kommer med boktryckarkonsten. I slutet av 1800-talet då tidningar började publiceras i allt större mäng var det mycket vanligt med skämttecknare. Dessa tecknare sysslade ofta i varierande grad av satir. Det om skiljer satir från exempelvis ironi är att satiren har ett budskap som inte alltid ironin har. Satirens budskap är att protestera mot missförhållanden i samhället. Hur stark kritiken är beror på vad satirikern vill uppnå, men också var densamme hör hemma i det politiska livet.

Ovannämnde Ulf Nilsson gör ofta teckningar om svenskar som uttrycker mer eller mindre så kallade främlingsfientliga åsikter. Den satir som kommer från Nilssons penna är så att säga en politisk korrekt satir över folk som inte är så toleranta som makthavarna vill att de ska vara. Lars Hillersberg hette en satiriker som från ett radikalt vänsterperspektiv drev med Israel och som sedan anklagades för antisemitism. Den satiren var fränare men det blir ofta satiren när den  kommer från kretsar utanför det etablerade samhället. Hur mycket satir som får finnas och vad det får drivas med beror ytterst på lagstiftning. Den etablerade satiren i Sverige av idag är ganska mild. Den handlar mest om att driva med makthavare som har gjort bort sig eller med folks fördomar. Satirikern intar då en självutnämnd moralisk dömande och moraliserande ton. Det anses i Sverige att satiren ska slå uppåt och inte nedåt. Att publicera en bild av rika och mäktiga som beter sig dumt är mer acceptabelt än att skildra fattiga och svaga i en dålig situation. Makthavare har ju en tveeggad syn på satir, att låta satirikern vara en hovnarr som gör sig lustig över en makthavare kan fungera som en slags säkerhetsventil. Men att drabbas av en vass penna är det ingen som vill. Mycket av skämtteckningarnas satir handlar mest om att le överseende över mänskliga brister och svagheter. Det är en relativ ofarlig satir.

I Sverige har satiren en slagsida åt vänster, men som i Hillersbergs fall räddar det inte alltid satirikern. Den som sysslar med satir måste ofta ge en balansgång mellan det som kan accepteras och det som blir för mycket. Många tidningar vägrade publicera de så kallade Muhammedteckningarna av rädsla för att satiren skulle rikta sig inte emot religiösa fundamentalister utan invandragrupper som haft svårt att accepteras i Västeuropa.

En försynt fräckhet eller ett plumpt skämt kan båda vara satir. I dag är satiren i Sverige ganska urvattnad. I Frankrike kan en satiriker mördas. Idag har vi bara en riktig bra satiriker och det är Dan Park.

Nedan följer en del satiriska verk. De är inte publicerade för att reta någon, utan för att den högvördiga och utbildade läsekretsen ska lättare förstå vad artikeln handlar om. Blir ni glada så le, blir ni lessna får ni knippa ihop ögonen.

Puttäll

”Putäll på er grevar och baroner! Känd satirteckning av den store Albert Engström. Sekelskiftet.

Satir 1

Ganska vanlig satir idag. Vi uppmanas le och kanske rentav se med överseende på en makthavare som framstår som lite korkad.

Satir 5

Ulf Nilsson satir. Bra utfört, men lite menlös. Nilsson står på maktens sida då makten märker att det finns missnöje bland folket.

Satir 6

Också vanlig satir. Att statsministern är blå gör satiren röd.

Satir 3

Brutal med ändå accepterad satir av Hillersberg.

Satir 4

Satir inte accepterad av Hillersberg.

Satir 2

Tysk satir från 1930-talet. Olaglig i flera länder i dag. Provocerar ännu.

Muhammed teckningar

Muhammedbilderna som svensk medier inte vågade publicera.

Yttrandefrihet i media3

Ja vad får man skratta åt och inte? Satir är inte lätt och ska inte vara lätt!

Storm P

Då var det mest en humorbild för amerikanska artister uppträdde i Sverige. Nu kan den tolkas som bland annat satir. Finns det något som kan kallas för retro-satir?

Satir 7

Dan Park, Sveriges ende riktige satiriker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s