Konstnärer del XIX Carl Emil Doepler

Konstnärer del XIX Carl Emil Doepler

Tysken Carl Emil Doepler föddes 8 mars 1824 och avled 20 augusti 1905 i Berlin. Doepler studerade konst i München men reste 1849 till New York. Efter sex år i det nya landet återvände Doepler. Doepler illustrerade ofta i tidningar som Fligende blätter men också böcker.  Doepler gifte sig och sonen Emil Doepler blev även han en känd konstnär, delvis i faderns efterföljd. 1860-1870 var Carl Emil Doepler kostymtecknare på teatern i Weimar men var också lärare i kostymdesign. 1870 fick Doepler titeln professor. Även väggmålningar hos rika privatpersoner utförde Doepler. Richard Wagner och Doepler möttes och det bestämdes att Doepler skulle göra kostymerna till Wagners operor som skulle spelas vid premiären i Bayreuth 1876.

Doepler gjorde ett gediget förarbete, omkring 500 teckningar gjordes och arkeologiska fynd studerades. Dessvärre var det ofta osorterade fynd från såväl antiken, som folkvandringstiden och äldre medeltid som tjänade som inspiration. Det är Carl Emil Doepler som har den tvivelaktiga äran att allt sedan slutet av 1800-talet varit den som försett våra förfäder vikingarna med horn, vingar och annan grannlåt på hjälmarna. Måhända hade redan någon konstnär ägnat sig åt sådant innan, men nu blev det legio att göra dylika avbildningar.

Bilderna nedan är dock ganska befriade från de värsta horn och vingexcesserna.

Doepler Oden

Doepler Tor

Doepler Frej

Doepler Mimer

Doepler Frigg o Freja

Doepler Brynhild

Doepler frauen im...

Doepler Brage

Doepler Idun

Doepler Frigg

Doepler Heimdal Rig

Doepler Frej o Skirner

Doepler Tyr

Doepler Vale

Doepler Tor o Midgårdsormen

Dopepler tidning 1

Doepler tidning 2

Carl Emil Doepler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s