Nordiska gudinnor: Frigg

Frigg

Frigg är dotter till Fjorgyn. Hon är gift med Oden och är Valhalls drottning. Helst vistas Frigg i Fensalarna som är hennes boning. Hon är mor till Balder. Frigg är en mycket vis gudinna och kan se in i framtiden, hon yppar dock sällan vad som ska ske. Liksom Freja som hon ibland förknippas med eller rättare sagt förväxlas med är hon en kärleksgudinna. Men i första hand är det moderskapskärleken som Frigg förknippas med. Kvinnor i barnsnöd kan åkalla Frigg. Fulla är Friggs förtrogna, Gnå är hennes budbärerska. Hlin och Lofn är också de gudinnor som står Frigg nära. Liksom Freja har Frigg en falkhamn. Vad Friggs öde är vid ragnarök vet vi inte, och hon lär nog inte yppa det heller. Frigg spinner och det hon spinner blir det vi människor kallar för molnen. Minnet av hennes spinnande levde kvar i folktron. Man sa förr att man skulle undvika spinnrockar på torsdagskvällar, Friggs spinnrock har gett namn åt de tre stjärnorna i Orions bälte. Dessa kallas Friggerocken eller Friggetenen i delar av Götaland. 16 Frigg är med i den äldre eddan i Völuspá, Vafþrúðnismál, Grímnismá, Lokasenna och Oddrúnargrátur.

Informationen kommer från Våra gudamakter, en förteckning över asarnas, vanernas och alvernas gudamakter.

Frigg spinnrock svart-vitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s