Konstnärer del XIV Janis Rozentāls

Konstnärer del XIV Janis Rozentāls

Janis Rozentāls föddes, levde och dog i tsarens rike. Större delen av sitt liv bodde Rozentāls i Litauen där han var född. Han föddes 1866 ska kanske tillägas, delar av sitt liv var han verksam i S:t Petersburg och slutligen så dog han i Finland. Janis Rozentāls far var smed, sonen gick i skolan och visade som väl alla konstnärer gör tidigt intresse för måleri. 15 år gammal for smedens son till Riga för vidare studier i det ryska rikets huvudstad. Många landskapsmålningar och porträtt blev det innan Rozentāls flyttade hem till Litauen. Nu kom inspirationen från litauisk folkkultur och många verk är inspirerade av religion och mytologi. I november 1902 träffade Janis Rozentāls Elli Forsell, en sångerska från Finland. I februari året därpå var de gifta. Äktenskapet välsignades med tre barn. 1914 utbröt första världskriget och året därefter bestämde sig paret för att flytta till Finland, man trodde att det var säkrare där. Tiden i storfurstendömet blev dock kort, 26 december 1916 avled Janis Rozentāls hastigt. Gravsättning skedde i Helsingfors men senare har Janis Rozentāls blivit återbegraven i Litauen.

Rozentals_Nave 1

Rozentals 2

Rozentals 3

Rozentals 4

Rozentals 5

Rozentals 6

Rozentals 7

IslBG

Rozentals 9

Rozentals 10

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s