Teologiska spörsmål

Teologiska spörsmål

Ofta när vi pratar om våra gudamakter säger vi gudar och gudinnor. Men borde vi inte istället säga gudinnor och gudar? Vi säger ju när vi vill vara artiga ”mina damer och herrar”. Då borde vi väl vara artiga hedningar och säga våra gudinnor och gudar? Ja vi ska inte sitta och göra reklam för feminism men att ofta lyfta fram att vi inte bara tror på gudar, det vill säga fler än en tråkig osynlig gud made in the great desert utan att vi också har kvinnliga gudamakter att tillbe visar vi enkelt att vi inte har något gemensamt med korsfarare, israeliska arméns och jihadisters syn på religion. Våra gudinnor är lika mäktiga som gudarna vi tillber.

Som hedningar boende i Europa så får vi dagligen finna oss i att den kristna tidräkningen är norm. Men det finns ju redan en hednisk tidräkning som är snarlik och lätt att ersätta den kristna med.Anno yersinia pestis spiritus, efter den andliga digerdöden lite slarvigt översatt till svenska. Den andliga digerdöden är förstås korsläran. Förkortningen till anno yersinia pestis spiritus är a.y.p.s.

I äldre tider började veckan med söndag. Solens dag var den första av de sju dagarna. Och varför inte? Lite roligare är det väl att börja veckan med en dags ledighet än som idag med måndag som arbetsdag. Lite roligare kanske och lite soligare får man förmoda.

Synpunkter mottages gärna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s