Konstnärer del VII Hugo Simberg

En av Ideella Kulturföreningens mest populära serier är den om konstnärer så nu kommer konstnärerna tillbaks. Först ut är Hugo Simberg.

Hugo Simberg föddes i storfurstendömet Finland, hans far hade varit gift två gånger och hade många barn i båda äktenskapen. Hugo och tvillingbrodern Paul kom från det andra giftet. Konstärliga anlag fanns i familjen och de uppmuntrades, båda tvillingarna studerade konst, men Hugo Simberg var den som satsade på konsten fullt ut. Studier bedrevs vid konstskola i Helsingfors 1893-1895, vidare studier under den kände Akseli Gallen-Kallela därefter och en längre tids studieresa till Italien gjorde 1897-1898. Andra länder som Simberg kom att bsöka var Sverige, Ryssland, Förenta staterna, Storbritannien och Frankrike. Utställningar under de sista åren av 1800-tlet fick god kritik och gjorde att Simberg blev medlem i Finlands konstförening. Hugo Simberg arbetade även som lärare på ritskolan i Viborg. Även fotografering blev ett av Hugo Simbergs stora intressen och många bilder togs och även här visad han utvecklad skicklighet.

Simberg drogs till den inriktning som fått namnet symbolism, och de av hans verk som är kända får sägas vara just symboliska, skadad ängel är Simbergs mest kända verk men även många andra verk tar upp motiv från finska sägner och sagor, stackars fan är en annan känd målning. Annars är Simberg vid sidan av dessa kända för sina dödmålningar där skelett utgör vardagliga ting som till exempel tar hand om en trädgård.

Hugo Simberg blev aldrig riktigt känd för almänheten förrän efter sin död. Nu är han en av Finlands mest kända målare. Han var gift och frun hette Anni Bremer.  Annars kan tillägas att Simberg föddes 1873 och avled 1917 innan Finland blev självständigt, men självständig är hans konst!

Simberg 1

Simberg 2

A II 968:16 AT 1896 taiteilija: Simberg, Hugo vesiväri ja guassi paperille, liimattu etsauspaperille pääluokka: maalaus teosnimi: Kuoleman puutarha Valokuvanro 26135 03.1992 valokuvaaja: Könönen, Jouko Digikuvanro X0566201 skannaus 2003-07-15 skannaaja: Nasretdin, Ainur Photoshop 6.0.1

Simberg 5

Simberg 4

Simberg 6

Simberg 7

Simberg 8

Simberg 9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s