Slaget vid Brännkyrka 1518

27 juli 1518 stod slaget vid Brännkyrka då en by i utkanten av Stockholm men nu en del av staden. Striden stod mellan Sten Sture den yngre och hans unionsfientliga svenskar mot danske kungen Kristian II danska adelsmän, tyska legoknektar och svenskar som föredrog en union med Danmark och Norge. Striderna hade pågått i flera år. Kristian lät belägra Stockholm och utsatte staden för dess första artilleribeskjutning. Riksföreståndaren Sten Sture samlade en här men Kristian lät sina trupper dra sig tillbaka. Den 27 juli stod slaget. Sten Stures släkting Gustav Eriksson, senare den förste vasakungen fick hedersuppdraget att bära det svenska riksbaneret. Slaget vanns av de unionsfientliga men det ska ha gjorts till priset av omkring 1600 stupade patrioter. Kristian var slagen men led inget avgörande nederlag. Förhandlingar skedde en tid senare. För att förhandling skulle ske ville Kristian ha svenska adelsmän som gisslan. Detta krav accepterades. Bland de adelsmän som togs som gisslan var Gustav Eriksson med. Den danske kungen bröt dock förhandlingarna och seglade iväg med gisslan. Ironiskt nog så var det detta beslut som räddade livet på Gustav Eriksson. Han var inte med vid Stockholms blodbad och kunde som en av de få överlevande ur sturepartiet bli oomstridd ledare för den svenska oppositionen och göra sig till kung nästan fem år efter slaget vid Brännkyrka.

Gustav_Vasa_vid_slaget_i_Brännkyrka

Gustav Eriksson bär riksbaneret vid slaget. Fresk från Uppsala domkyrka där Gustav nu känd i historien som Gustav Vasa vilar.

3 kommentarer på “Slaget vid Brännkyrka 1518

  1. Martin skriver:

    Å andra sidan kan man säga att Sten Sture och Gustav Eriksson med flera var Hansans nyttiga idioter.
    Och när tiden fortsatte så tog andra sjöimperier vid. Så länge Öresund var i bara Danmarks händer så var de våra vänner. När de väl söndrat och härskat så Öresund var i skilda händer bytte de sida. Så gör alltid sjöimperier.

  2. asatemplet skriver:

    Det vore kul att veta exakt var det hör slaget var. Men det verkar inte finnas några uppgifter på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s