Slaget vid Porrassalmi

Slaget vid Porrassalmi

1788 utbröt krig mellan Sverige och Russland. Sverige försökte få tillbaka områden som ryssrana tagit efter stora nordiska kriget 1721. Kriget blev inte den framgång som svenskarna hoppats på. Men i freden som slöts 1790 tvingades ryssarna sluta blada sig i svensk politik. Detta hade ryssarna sedan freden i Nystad 1721 haft rätt till i fredsfördraget.

Svenska trupper hade i början av juni 1789 besegrats vid Kyrö. Svenskarna var på flykt och ryssarna på frammarsch. Savolax infanteriregemente förstärkt med två kanoner fick order om att försöka förhindra fienden att framrycka innan en omorganisering skett på svenska sidan. Vid sjön Porrassalmi stannade svenskarna den 11 juni och byggde en provisorisk förskansning, träd fälldes och vallar kastades upp. Dragoner sändes ut att rekognosera. Dagen därpå anlände fler dragoner, alla dragoner var från Nylands regemente samt Björneborgs infanteriregemente. Runt 20 tiden på kvällen den 12 juni anföll ryssarna. Svenskarnas antal var runt 750 man, fienden mer än tio gånger så många. De svenska förposterna fick dra sig undan och striden hade inte hållit på ens en timme innan de var tvungna att fly. Vid befästningen pågick sedan eldstrider fram till kvällen den 13 juni. Man stred i princip ett dygn utan avbrott.

På svensk sida utmärkte sig Georg Henrik Jägerhorn af Spurila, denne herre var major vid Savolax regemente. Jägerhorn tog över då befälet för svenskarna Jakob Karl Gripenberg sårats av en kula som träffade honom i munnen. Jägerhorn lyckades få de svenska trupperna att fortsättas striden och tillslut drog sig ryssarna tillbaka. 53 svenskar stupade och minst dubbelt så många ryssar. Jägerhorn belönades rikligt efter striden. Ironiskt nog var landsförrädaren Göran Magnus Sprengtporten med på ryssarnas sida. Han hade varit Jägerhorns lärare en gång i iden. Sprengtporten ska ha sårats under slaget. Den senare så kände Georg Carl von Döbeln var en av deltagarna i slaget. Även han sårades. En kula träffade honom i pannan. Såret ville aldrig riktig läka och sedan dess bar han ett band runt huvudet.

18-19 juni stod åter ett slag på samma plats. Även denna gång segrade Gustav III soldater.

Sprengtporten

Förrädaren som fick stryk av sin elev.

Döbeln

Döbeln med det välkända pannbandet.

Jägerhorn

Ätten Jägerhorns vapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s