Får hedningar fira påsk?

Kan en hedning fira påsk? Frågan dyker upp varje år. Och svaret är ja. Men påsken är ju en kristen högtid, ja inte bara kristen, den har rötterna i judendomen och har väl inget med hedendomen att göra? Riktigt, men kom i håg två saker. Först av allt så bör vi komma ihåg att hedningarna firade en högtid till vårens gudinna. Fortfarande på sina håll kommer man i håg Ostara eller Ostra. Minnet av en vårfest finns även hos oss i Sverige. Men i Sverige innfaller våren olika beroende på var man bor. Våren är inte den samma i Lappland som i Skåne. Medan det på kontinenten inte råder stora skillnader mellan olika landsändar så är skillnaderna i Skandinavien stora. Minnet av en hednisk vårfest har suddats ut mer hos oss. Men inget hindrar oss från att fira vårens gudinna. För det andra så är en viktig beståndsdel hos hedningar vördnaden för de döda, ja vi har inslag av förfäderskult i vår tro. Och våra förfäder som varit kristna har firat påsk. Vi kan säga att vi firar påsk men inte för att vi tror på Jesus. Vi firar påsk för att våra förfäder gjorde det. Påskens symbol är ägg, kycklingar och harar. Det finns ingen hare i bibeln. Och ägg och kycklingar är nog inte så vanliga de heller i den skrift de kristna kallar helig. Så det går bra att fira. Tillslut har vi fasat ut det kristna budskapet ur påsken och då blir vårfesten åter hednisk.

 

Hare

Påskharen 100% hedniskt kött, uppfödd av vårens gudinna. Torshammarmärkt toppenkvalite!

4 kommentarer på “Får hedningar fira påsk?

 1. Hemfront skriver:

  Ja, vad heter påsk på engelska till exempel? Easter… påminner inte så lite om namnet Ostara.

  Det är nog ingen slump heller att de kristna högtiderna, eller påstådda kristna högtiderna, är utplacerade så de sammanfaller med hedniska högtider. Det blev väl smidigare att omvända hedningarna då.

  • ideellkulturkamp skriver:

   De första kristna var mycket emot att fira högtider. De påminde om dagens Jehovas vittne. Men tiderna förändras och de kristna började acceptera högtider om de var till guds ära så många seder blev mer eller mindre döpta.

 2. Hemfront skriver:

  P.S Påskharen är omistlig i firandet anser jag. Av choklad helst. Jag har för mig det är hednisk tradition. Kan ju ha fel. D.S

 3. Hemfront skriver:

  P.P.S Av kött går ju bra det med som det föreslogs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s