Romer och semlor

Upplandsmuseet

Fettisdagen den 17 februari besökte några medlemmar i IKF Upplandsmuseum som ligger vid Fyrisån i centrala Uppsala. Mycket fanns att se, en utställning om skor, där ett av föremålen var en sko som tillhört Karl XI. En utställning om Ferdinand Boberg och hans fru som reste runt i Sverige och gjorde teckningar av hus och platser samt en utställning om Uppland i äldre tider och en som handlade om livet i Uppsala stad. Det var bra alltihop. Mindre lyckad var den utställning som handlade om romer. Den var helt enkelt lite för PK för att få godkänt. Det togs upp att zigenarna var förföljda men inte varför. Att romerna alltid ses som offer är en väldigt ensidig bild. Varför de setts som oönskade togs aldrig upp. Som en av deltagarna sa ” När jag växte upp fick vi i skolan lära oss att zigenare var den mest laglydiga miniroteten i Sverige. Nu får vi inte säga zigenare.” Vidare att han haft problem med flyktingar från Albanien som stulit ifrån honom. Han hade frågat en alban som bott i Sverige varför de stjäl och fått svaret att många av de som kommit till Sverige från Kosovo är zigenare och inte albaner. Intressant nog så berättade många av romerna som var med på utställningen att de kom från Balkan och då brukade säga att de är albaner. Idag säger man att tiggarna som sitter i alla svenska tätorter är från Rumänien. Det etniska tonas ner.

Museet är värt en besök men vänta tills en ny och mindre politisk utställning är.

Eftersom det var sista dagen i fastlagen kunde dagen bara sluta på ett sätt. med kaffe och semla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s