Konstnärer del V, Einar Norelius

Einar Norelius föddes i dalarna år 1900 och avled i sitt hemlandskap 84 år senare 1985. Den begåvade Norelius studerade först vid Tekniska högskolan, men senare även måleri. Konsten tog över och Norelius blev vid sidan av John Bauer vår mest kände sagotecknare. En viktig skillnad mellan de två konstnärerna är att Norelius motiv är mer lekfull och präglas av en hel del humor. Inte bara illustrationer till sagor gjordes, Norelius skrev en del också. Som serietecknare kan nämnas att Norelius gjorde bilderna till den första serien om Pelle svanslös och sin egen serie om ”Dumbo i djungeln”. Det viktigaste gärningen var dock den att Norelius gjorde illustrationerna till ”Bland tomtar och troll” i 53 år. Många har sett hans bilder men kanske inte funderat så mycket på vem som gjort dem. Norelius var även med i Konstnärernas riksorganisation och var grundare föreningen Svenska tecknare.

Norelius 1 Norelius 2

Norelius 3

Norelius 4

Norelius 5

Norelius 6Norelius 7

Norelius 8

Norelius 9

2 kommentarer på “Konstnärer del V, Einar Norelius

  1. […] Namnet Einar är förstås inte längre populärt i vårt land. Bara omkring 15 000 individer eller så lär bära det, men kring det förra seklets början var det ett av de 10 allra vanligaste manliga namnen överhuvudtaget, och säkert kommer det tillbaka, när alla förvekligade, klena liams, williams och feminina xanders har dött ut, halvkönisar och kromosom-fnask utan mål eller mening. Vi kan också tänka på Einar Norelius, den kände barnboksillustratören och tecknaren, som tog vi…. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s