Hitlers första allierade

För att göra en lång historia kort, Slovakien blev under tidig medeltid en del av Ungern, Ungern blev sedan en del av det habsburgska väldet som upplöstes 1918. Den sista tiden av habsburgskt styre bildades det nationella grupper i Slovakien och Tjeckien som ville bli självständiga. Under första världskriget slogs tusentals tjecker och slovaker på ententens sida för att bilda en ny självständig stat, Tjeckoslovakien. Men snart visade det sig att slovakerna spelade andra rollen i den nya republiken. Tjeckerna styrde och missnöjet ökade. Det visade sig att de båda folken inte hade så mycket gemensamt längre när de väl blev fria. Slovakerna var katoliker, varit under ungerskt styre och var mer av ett jordbruksland. Tjeckerna hade styrts av tyskar, var protestanter och hade en utvecklad industri. Ledaren för de missnöjda slovakerna var prästen Andrej Hlinka som redan 1913 bildat ett parti för slovakisk självstyre, slovakiska folkpartiet. Hlinkas parti fick mer stöd ju längre tiden gick och missnöjet växte. En av de som sökte sig dit var Jozef Tizo också han en präst med starka antisemitiska åsikter. Inte bara slovakerna var missnöjda med tjeckernas dominans, det var även tyskar, polacker, ungrare och ukrainare. Alla utom de sistnämnda ville tillhöra sina moderländer. När den tjeckoslovakiska krisen eskalerade 1938 gjorde slovakerna och tyskarna gemensam sak. När Tjeckoslovakien upphörde att existera blev Jozef Tizo president, Hlinka hade avlidit året innan. Den nya staten erkändes den 15 mars och ställdes under tyskt beskydd. Det hindrade då inte att ett gränskrig med Ungern utbröt. Kriget varade mellan 23/3-4/4 1939 och avbröts då tyskarna lyckades medla.

Första september 1939 kom det till krig mellan Tyskland och Polen. Kl. 05.00 samma dag gick slovakiska trupper över gränsen till Polen och därmed blev Slovakien Hitlers första allierade. Tre infanteridivisioner samt motoriserade enheter och flyg deltog i fälttåget. Tyskarna hade även rätt att använda slovakiskt territorium för sina operationer. Två av slovakernas flygplanen sköts ner av polackerna och 37 slovakiska soldater stupade. Vinsten blev gränsområden med slovakisk befolkning som tillhört Polen. Tizos regering förklarade krig mot västmakterna. Slovakerna armé bestod av runt 51 000 man.

När fälttåget mot Sovjet inleddes ställde Slovakien åter upp för sin allierade Tyskland. Slovakerna stred i sydvästra Sovjet och de flesta soldaterna var underställda 17:e tyska armén. På hemmafronten började deportationer av judar som bodde i Slovakien till Tyskland. 1944 började många i Slovakien inse att krigslyckan vänt. Uppror utbröt i augusti och syftet var att återupprätta Tjeckoslovakien. Tizos regering bad Tyskland om hjälp. Fyra waffen-ss divisioner,  tyska armén och slovakiska trupper som var lojala mot axeln slog ner upproret. Men när väl detta var gjort kom sovjetiska och rumänska trupper in i landet. Regeringen flydde i april 1945 till Tyskland. Slovakerna kapitulerade samtidigt som sina allierade Tyskland och Ungern 8 maj. Ett mindre antal slovaker slogs i waffen-ss. Troligen hade medlemmar i Hlinka gardet varit involverade i ss. De sista månaderna av kriget ska slovakiska frivilliga varit med i jagdverband südost. Denna enhet slogs i Ungern, Jugoslavien och Österrike.

Efter kriget blev Slovakien en del av återupprättade Tjeckoslovakien. Jozef Tizo dömdes till döden och hängdes. Även Vojtech Tuka som varit regeringschef hösten 1939 till hösten 1944 avrättades. Hans efterträdare Stefan Tizo, kusin till presidenten dömdes till fängelsestraff på 30 år men avled i fängelset. Alexander Mach, ledare för Hlinka gardet slovakernas motsvarighet till tyska SA fick även han dom på 30 år. Mach var en av de mest uttalade anhängarna till Tyskland och nationalsocialismen. Mach benådades dock 1968 och avled först 1980.

1993 blev Slovakien åter självständigt. Värt att notera att de slaviska slovakerna aldrig ansågs av tyskarna på något sätt vara sämre folk. Den vanligt förekommande åsikten att Hitler betraktade alla slaver som dåliga människor håller inte vid närmare undersökning. Under hela Slovakiens tid som allierad till Tyskland respekterade tyskarna sin skyddsstat Slovakien.

Tiso                                                                              Jozef Tiso

Slovakien går med i axeln

Vojtech Tuka talar i parlamentet.

Slovakiska soldater

Slovakiska soldater någonstans i Sovjet.

Gustav Wedrinsky

Gustáv Wendrinský, den förste slovaken som gick med i waffen-ss. Stupade utanför Budapest 1945.

Hlinka propaganda

Propaganda för Hlinka gardet.

 

2 kommentarer på “Hitlers första allierade

  1. Fredrik Karlsson skriver:

    Mycket bra artickel. Jag är en stor beundrare av Adolf Hitler och tredje riket.

  2. ideellkulturkamp skriver:

    Tack för komentar, men så mycket Adolf H var det ju inte denna gång.
    Men vad säger våra läsare? Ska det vara mer om andra världskriget. Själva har vi tyckt att det snart inte finns så mycket mer att tillföra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s