Bortglömda monarker del XI Svante Nilsson Sture

 

Det är inte någons fel att Svante Nilsson är bortglömd idag. Det är inte hans fel och inte historien heller som är orsak till glömskan. För det är så att Svante Nilsson hamnar mellan riksföreståndarna Sten Sture den äldre och Sten Sture den yngre. Dessa två herrar spelade en historiskt sett större roll, och de var får man nog erkänna, större ledare än vad Nils son var.

Svante Nilsson föddes omkring 1460, han tillhörde frälset. Den ätt han tillhörde kom sedan att kallas ”Natt och dag”, 1482 blev Svante Nilsson medlem i rådet. Ganska tidigt kom den nye rådsherren i konflikt med riksföreståndaren Sten Sture den äldre. Först då fadern kom i dispyt med riksföreståndaren då han tvingades lämna ifrån sig Västerås län mot den mindre Stegeborg. Svante Nilsson deltog i krigen i österled och tillsammans med Knut Posse erövrades fästningen Ivangorod 1496. Men belöningen uteblev och Svante Nilsson tillhörde nu Sten Stures argaste kritiker. Svante Nilsson slöt sig nu samman med de riksråd som ville ersätta riksföreståndaren med kung Hans kung över Danmark och Norge och samtidigt upprätta den så kallade Kalmarunionen. Riksråden sa upp sina löften till Sten Sture, i de strider som nu följde stod Svante Nilsson på unionskungens sida och han deltog med sina män i slaget vid Rotebro där Sten Sture med sina dalkarlar led nederlag. Förhandlingar inleddes och Hans blev nu kung. Sten Sture lämnade sitt ämbete som riksföreståndare och drog sig tillbaka till Finland. Svante Nilsson blev som tack för hjälpen dubbad till riddare och utnämnd till marsk, rikets högste militära ledare. Några förläningar blev det inte. Några år gick och Svante Nilsson och andra missnöjda adelsmän sa upp sin trohet till kungen och inkallade åter Sten Sture. Försoning skedde nu mellan herrarna Sten och Svante. Sten Sture avled dock redan efter tre år vid makten och nu, år 1504 övertog Svante Nilsson titeln riksföreståndare, men det skedde till priset av stora eftergifter till övriga rådsmedlemmar. Kriget mot Danmark fortsatte och höll på under hela Svante Nilssons tid. 1505 gjorde man dock ett försök till förhandling. Kriget ledde till missnöje och många av riksråden vill ha fred men det var Svante Nilsson emot. Riksföreståndaren försökte nu vinna stöd hos allmogen, men de hade inte glömt slaget vid Rotebro. Mycket tid och möda kostade det innan folket lovade stödja herr Svante. Sten Sture den äldres gamle vän biskop Hemming Gadh var den enda av riksråden som stod på Svante Nilsson sida och var den som lyckades få ihop alliansen med allmogen.  Utrikespolitiskt började det samtidigt gå bättre, Lübeck förklarade krig mot Danmark 1509 och sände knektar till Sverige. Året därpå lyckades riksföreståndaren erövra Kalmar slott och återta Öland som länge styrts av danskarna. Men kritiken återkom. Riksråden sa upp sin tro och lydnad 1511 och det var bara med allmogens hjälp som Svante Nilsson kunde behålla makten. Ett möte som skulle leda till försoning bestämdes skulle hållas i Arboga. Men Svante Nilsson som varit sjuk en längre tid avled nu nyåret 1512 hastigt och begravdes i Västerås domkyrka.

Svante Nilsson var gift två gånger. 1486 gifte han sig med Illiana Erengisladotter och två söner föddes i äktenskapet. Sonen Sten är förstås den mest kände. Men Illiana avled redan 1495. Nio år senare blev den danska adelsdamen Mette ny fru. Hon avled 1532.

Sonen Sten tog nu makten och lät kalla sig Sten Sture så fadern har postumt fått namnet efter sin gamle ovän Sten Sture den äldre. Sonen tog namnet för att göra sig populär bland folket genom att ha samma namn som deras gamle ledare.

Svante Nilsson Sture har beskyllts av historikerna som girig, varit fylld av makt och hämndbegär men också av bristande ordhållighet och ombytlighet. Men Sverige lyckades under Svante Nilsson förbli självständigt. Han var också en god militär ledare.

98fbf816-cd3f-4955-ad1d-03bd7f77c039_034_00000094_0_small

Svante Nilssons sigill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s