Hundraårsdagen för skotten i Saravjevo

28 juni 1914 mördades Österrike-Ungerns tronarvinge Franz Ferdinand och hans gemål Sophie i Sarajevo. Mördaren var en ung student vid namn Gravilo Princip. En månad efter mordet utbröt första världskriget.

1908 övertog Dubbelmonarkin Bosnien från Osmanska riket. Detta ogillades av serbiska nationalister som hellre ville se att de slaviska folken på Balkan enades under serbisk ledning.
Den serbiska organisationen Crna Ruka ”svarta handen” beslöt sig för att mörda Franz Ferdinand då han skulle besöka Sarajevo, huvudstaden i Bosnien. Crna Rukas ledare Dragutin Dimitrijevic´ tog kontakt med den panslaviska gruppen Mlada Bosna ”unga Bosnien” där Gravilo Princip var medlem.
Mlada Bosna samtyckte till att delta i attentatet och vapen och annan utrustning sändes från Serbien in i Bosnien.
Den ödesdigra 28 juni då paret Franz Ferdinand och Sophie anlände kastades en bomb mot deras bil men de klarade sig oskadda om än chockade. Senare på dagen tog bilen de färdades i och råkade passera där Princip befann sig. Princip drog sin pistol och sköt först Sophie och sedan Franz Ferdinand.
Båda dog innan de han till sjukhus.
Gravilo Princip dömdes till 20 års fängelse, han var för ung för att dömas till döden men han avled i början av 1918.
En av anledningarna till att Princip deltog i attentatet var att han led av tuberkulos, han avled senare av sjukdomen. Franz Ferdinands mördare visste han inte skulle bli långlivad och vågade därför riskera sitt liv genom att delta i mordet. Man kan undra om han skjutit Österikes tronföljare om han hade varit frisk?

Franz Ferdinand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s