Den ”riktiga” midsommaraftonen

Sedan 1952 är midsommaraftonen alltid på en fredag. Detta bestämdes för att man ville undvika att midsommar firades mitt i veckan. Man ansåg att det var bättre att ha veckoslutet som firande. Men våra förfäder har firat midsommarafton den 23 juni och det har man gjort sedan den gregorianska kalendern infördes. Sålunda är den 23 juni den riktiga midsommaraftonen och den magi och folktro som ännu sker vid midsommar borde rimligtvis göras nu. Midsommaraftonen är eller ska man säga var den 23 och då blev den 24 juni midsommardagen. Midsommardagen helgades åt Johannes döparen som enligt de kristna föddes ett halvår före sin mer kände kollega (eller ska man säga kumpan?) Jesus.
Försöket att helga midsommar till Johannes döparen har dock aldrig slått igenom, troligen ansåg redan de tidiga kristna att det var lite väl krystat att försöka få in denne bibliske figur i det hedniska firandet.
Hur som helst, på sina håll firas fortfarande den 23/6 som den riktiga dagen och på sina håll, främst i Dalarna reser man fortfarande majstången denna dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s