Heliga trefaldighets dag och källdrickning

Heliga trefaldighets dag infaller söndagen efter pingstdagen och åtta veckor efter påsk. Nu har halvåret med jul, påsk och pingst varit och nu är det mer vardag fram till advent. Midsommar och allhelgona är dock några av högtiderna som firas under det mer stillsamma halvåret.
Idag uppmärksammas trefaldighet inte i någon större utsträckning, men förr var det vanligt med källdrickning. Att dricka vatten ur särskilda källor där vattnet rinner från norr är en uråldrigsed med rötterna i hedendomen. Vissa källor har haft rykten om sig att ha bättre vatten eller vatten med särskild kraft. När kristendomen kom försökte man överta seden och många källor fick namn efter helgon. Reformationen motarbetade källkulten men lyckades aldrig få bort den. I vissa fall omvandlades källdrickningseden till brunnsdrickning vilket var populärt på 1600 talet fram till 1800 talet. Vissa brunnsorter lever fortfarande kvar.
Vid offerkällorna gjorde man inför trefaldighet rent och man tog och städade vid källorna. På sina håll pyntade man med kvistar och löv. Man offrade till källorna och offren kunde vara såväl blommor som mynt och andra metallföremål.
Källdrickningen är en sed som borde återuppstå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s