Korsmässa

Tredje maj är korsmässan som firades till det heliga korsets återfinnande. Enligt legenden återfann de kristna det kors som Jesus dött på denna dag. Korsmässan var helgdag fram till 1571 och var med i almanackan fram till 1901. I runkalendern är tredje majs symbol en flagga för nu skulle fartygen vara rustade för utfärder. Rent allmänt sa man att svalorna återkom den 3/5 och for sin väg den 14/7, då är höstens korsmässa. I mellersta delen av Sverige var det ofta vid korsmässan betessläppning. Och det hände att man gjorde dagen lite extra festlig. En av anledningarna till att korsmässan fallit i glömska är nog att betessläppning sällan sker som i forna dagar. Kabbelekan som nu sades kommit åter sattes ofta som prydnad i hornen på boskapen som släpptes. Vid valborg hade man försökt skrämma bort vilddjur och onda makter med eldar och oväsen, så korsmässan har ett visst samband med de fester som hölls sista april, första maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s