Stockholms blodbad 1520.

Åttonde november är en dag som fler borde känna till. Ty det är en tragisk dag i svensk historia.
Åttonde november 1520 skedde den händelse som senare fick namnet Stockholms blodbad!

Bakgrunden var följande: Den danske kung Kristian II hade anfallit Sverige. Målet var att återskapa unionen mellan de tre rikena Danmark, Norge och Sverige. Unionen ett lovvärt försök att ena de nordiska folken slutade endast i danskt översitteri. Allt sedan 1430-talet hade svenskarna försökt hävda sin självständighet och även i perioder lämnt unionen. Men nu hade kung Kristian II satsat hårt på att en gång för alla vinna en slutgiltig seger.

Sedan den svenske riksföreståndaren Sten Sture d.y stupat och Stockholms stad och slott förmåtts ge upp kampen kröntes Kristian som svensk kung i Storkyrkan.
Men under den efterföljande festen lät Kristian sin medhjälpare Gustav Trolle, ärkebiskop som stött kungen och därefter fått sitt slott Stäket förstört av Sten Sture resa krav på ersättning.

Svenskarna med riksföreståndarens änka Kristina Gyllenstierna i spetsen lät då förstå att de gemensamt fattat beslutet. Kristian lät i sin tur förklara att han kunde ha överseende med svenskarnas konflikt med honom. Men att de anfallit ärkebiskopen och därmed den katolska kyrkan det var ett grovt brott.
Detta hände den sjunde november redan dagen därpå började avrättningarna. Trots allt tal om kyrkans rätt så var de första som halshöggs biskopar. De följande dagarna avrättades genom halshuggning och hängning runt 90 personer.

Kristian for därefter hem till Danmark. Resan genom Sverige kantades av flera avrättningar. Bland de fångar som tvingades med var Kristina Gyllenstierna och Gustav Vasa mor Cecilia som senare avled i fängelse.

Men Kristians plan på att krossa sina fiender och en gång för alla få med Sverige i unionen misslyckades totalt. Gustav Vasa gjorde som bekant uppror och Sverige lämnade unionen för alltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s