Mikelsmäss och Oden.

I äldre tider var den 29 september en dag av stor betydelse. Det var en dag uppkallad efter ärkeängeln Mikael. Nu skulle skörden vara klar och djuren skulle in i ladugårdar inför vintern.Även ljus skulle nu få tändas inomhus. Vid vårfrudagen den 25 mars brukade man sluta ha tänt på kvällarna men nu var det åter tillåtet.

En och annan försiktig herre satte upp järn i de hus djuren skulle bo i så att onda makter lät bli dem. Helst skulle man när djuren leddes hem göra det under tystnad för att skydda dem från illasinnade väsen. Inga koskällor eller bjällror skulle få höras. Ibland stoppade man koskällor fulla med mossa bara för att de inte skulle kunna ge ifrån sig det minsta ljud. Dessa seder var mer förekommande i de trakter från mellersta och norra delen av Sverige där det fanns fäbodvall. I söder är dessa seder mer ovanliga eller okända.

Nu var det också början på den enda egentliga ledigheten för många människor. Nu var det inget mer arbete och nu hade man tid att fira skördefester, hälsa på släktingar besöka auktioner och marknader. Det sistnämnda var ett vanligt inslag och är det väl på sina håll ännu? Vid dessa marknader brukade män som skulle gifta sig passa på att köpa gåvor ”begåvning” till flickorna och marknader vid mickelsmäss har stundom kallats just ”brudmarknader”.

De som skulle flytta gjorde det vid denna tid och de som sa upp sig från en anställning och skulle börja en ny gjorde detta i slutet av september och början av oktober.

Redan under Gustav III tid drogs mickelmäss in som kyrkhelg och 1819 flyttades mickelsmäss till den 24 oktober. Förändringar i jordbruk och djurhållning ledde också till att mycket av sederna kring den 29/9 ändrades. Att det heller aldrig funnits någon typisk mat kring helgen kan också ha påverkat att den ganska fort hamnade i glömska trots att den innan dess ansetts vara en helg som kunnat tävla med julen i popularitet.

Det säger sig självt att firandet fick olika former beroende var man bodde. Samt förstås hur god eller dålig skörden varit.

Våra svenska skördefester har liksom alla andra skördefester ett hedniskt ursprung. De kristna som från början ogillade allt vad seder och bruk heter gjorde med skördefesterna som med annat firande de gjorde om dem. De kristna gjorde om firanden vid slutet av september till en högtid som firas till ärkeängeln Mikaels ära. Lite märkligt om man betänker att denne herre inte har någon med skörd att göra.

Mikael låter ju lite likt Mithra, den senantika religionens främste konkurrent till den kristna läran.

Ursprungligen en iransk/indisk gud som spreds över till Rom och var en farlig motpol till den dessvärre segrande semitreligionen.

Mikael avbildas ofta då han strider med Djävulen. Mithra avbildas då han dödar en jur. Ur den döda tjuren skapar han sedan världen. Värt att på notera är att tjurens svans ofta avbildas som ett sädesax.

Att gudar skapar världar genom att döda ett urtidsmonster är inte ovanligt i arisk mytologi.

Jämför myten då Oden och hans bröder dödar urjätten Ymer. I den myten finns inte en tjur med men likväl en ko Audhumbla!

Oden har enligt många religionsforskare ansetts vara en nordisk variant av Mithra.

Germanerna hade förstås redan en tro på Oden, Wotan, Woden men troligt är att kulten kring Mithra påverkade deras tro.

Oden och Mithra är gudar som förknippas med krigare/överklass, död, magi, visdom men också skapande.

Båda gudarna har också korpen som symbol.

Mithras tillbedjare hade sammankomster där de träffades i hemlighet och medlemmarna hade olika invigningsgrader. Jämför med Odens krigare bärsärkar och ulfhednar.

Om vi godtar att Mikael är en kristen version av Mithra/Oden, då firar vi en skördefest till den högste gudens ära!

Tor och Frej som också är skördegudar samt moder jord bör väl också hedras denna skördefest men anor i en fjärran forntid.

Ha en trevlig mikelsmäss!

Henrik Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s