Köping, Birka & Anundshög

Föreningen hade möte den 27 och 28 juli.
 
Den 27 besöktes Köping och där besöktes Bil-och teknikhistoriska samlingarna. Här fanns många fina rariteter från bilismens barndom Äldsta var från 1898. Även en bilverkstad från 1920-talet och mycket mycket mer fanns. Roligast var nog en spark med motor.
 Bild
Sedan besöktes Köpings museum och Brand museum. Köpings historia togs upp och mycket om den kanske mest kände invånaren kemisten C W Scheele.
Scheele som står staty i staden hade sin forskning 1775-1786.
 
Brand museet visade mycket om forna tiders försök (och misslyckanden) att bekämpa eldsvådor. Mycket av utställningen tog upp den stora branden i Köping 1889 som ett barn råkade orsaka.
 
Sista anhalten blev Nyströmska gården med anor från 1600-talet. Från slutet av 1800-talet oh en bit in på 1900-talet bedrevs här snickeri. Snickeriet är kvar och ger en bra bild av hur ett småstads snickeri såg ut en gång i tiden.
 
Den 28 gick resan från Västerås till Björkö. Det blev en lång men härlig båttur på lite mer än tre timmar. Grönsöö slott var en av de sevärdheter sågs under turen.
 Bild
Väl framme vid Birka på Björkö utgick en guidetur från museet och den varade lite över en timme. Gravfältet utanför det som varit staden var stort och imponerande. Mindre imponerande var den plats där Birka legat. Idag ett fält med bara några får betande. Få spår av Birka finns idag över jord.
 
Ansgarskorset som reste 1834 till minne av missionären Ansgar som anlände 834 sågs. Bild
 
En tur i vikingabyn och museet gjordes. Museet är tämligen litet men gav en bra bild över hur det kan ha sett ut en gång i tiden.
 
Några i gruppen badade och en hednisk ceremoni hölls också innan det var dags för hemresa. Birka besöktes i bara tre timmar och det var lite för kort tid.

Bild
 
Väl åter i Västerås fortsatte några i gruppen till Anunds hög.
Anunds hög är den största gravhögen i Sverige. nio meter hög och 64 meter i diameter. Fyra skeppsättningar finns och även en del av eriksgatan är markerad.
Även en vacker men märklig runsten finns där namnet Anund är ristat. Även mindre gravhögar finns i området.
 Bild
Mötet får sägas vara mycket lyckat. Deltagana var nio stycken varav den yngste var fem veckor och den äldste var 37.
Vädret var bra kan tillägas.
 
Enda minuset var de dyra priserna på båt och Birka. Köttbullar för över 120:- är lite väl att ta i. Men vad gör väl det nu när vi äntligen fått se Birka. En plats som varit mycket viktig i historien och som länge varit en av de platser föreningen bestämt att se.
Och flera av de som var med kommer nog att åter besöka Sveriges första stad.
 
                                                                                                                                                                                                                   Henrik Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s