Tre dagar, tre länder

17 maj är Norges nationaldag. Och det är den nationaldag som firas mest i Norden.
Varför firas den då?
Sedan Kalmarunionens dagar var Norge i union med Danmark. Och Sverige ska tilläggas. Sverige bröt sig ur.
Unionen var i mångt och mycket en dålig affär för Norge. Undan för undan sjönk Norge ner i ett lydlandstillstånd och styrdes från Köpenhamn.
I den konflikt som skakade om Europa och som delvis kan sägas vara ett världskrig hamnade Danmark och Norge i allians med Frankrike under kejsar Napoleon I.
Sverige hamnade på britternas sida. När svenskarna med britternas hjälp besegrat Napoleon vid Leipzig 1813 vände sig de svenska trupperna mot Danmark. Året därpå gav Danmark upp och i freden som skrevs blev Norge svenskt.
Norrmännen ogillade detta och lät den danske prinsen Christian Fredrik ta över. Norge blev självständigt och Christian Fredrik blev kung den 17 maj! Den norska författningen som antogs samma dag gäller fortfarande. Och är en av de äldsta grundlagar som ännu gäller.
Sverige anföll dock Norge och ett kort krig utkämpades. Men svenskarna erkände den norska författningen. Och Norge blev aldrig en del av Sverige utan ett kungadöme i union med Sverige. Full frihet fick Norge 1905.

Bild
 
18 maj var förr en viktig dag i Sverige. Ty denna dag 1160 dödades Erik Jevardsson. Erik var kung i Sverige och tros ha deltagit i ett korståg i Finland. 
Eriks fiende den danske Magnus Henriksson anföll Erik när han besökte en gudstjänst i den kyrka som senare blev Uppsala domkyrka. Erik mördades. Efteråt började en helgonkult uppstå kring den döde kungen.
En källa ska ha sprungit upp på den plats där han dog. Än idag finns Eriks relikskrin i Uppsala domkyrka. Och det har visat sig att han blev halshuggen. 
Många har velat se i helgonkulten en fortsättning av den kult som fanns kring den hedniske fruktbarhetsguden Frej. 
Fram till 1571 var den 18 maj helgdag. Man fortsatte dock att ha marknadsdagar i Uppsala denna dag och den sista eriksmarknaden hölls 1895.
 Bild

19 maj 1940 blev allmän flaggdag i Finland. Var tredje söndag i maj är sedan dess ”de stupades dag”. Man minns då de som stupat i finska inbördeskriget och i vinterkriget.

Bild

2 kommentarer på “Tre dagar, tre länder

  1. W skriver:

    Intressant!

  2. P 88 skriver:

    Tre fina länder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s