Om Sigrblot, segerblot och vårdagjämning.

Trots muslimskt och arabiskt inflytande och inflyttande så firas vid tiden för vårdagjämningen noruruz/noorooz/nowruz i Iran och iransktalande länder. 1000 år av ökenokupation har inte riktigt dödat allt ariskt i Centralasien. Det bådar gott för framtiden. Det inte ökengudens anhängare lyckats med där kommer de knappast lyckas med här heller!
 
Nouruz firas som sagt vid vårdagjämningen. Troligen har likande firande skett på våra breddgrader. Det talas i äldre skrifter om sigrblot, segerblot vid denna tid.
Det är vårens seger över vintern, ljusets seger över mörkret, värmens seger över kylan.
Livet börjar komma tillbaka. I många kulturer så är det ju faktiskt så att nyåret sker vid våren.
Ovannämnda nouruz är ett nyårsfirande. 
Makter som ”nyhedningar” brukar dyrka vid segeblot är Frigg, Freja, Frej, Sol, Jord och Balder.
Men det finns de som menar på att nu ska man blota till Oden för ärets kommande segrar. Nu ska man rusta vapen och skepp för årets kommande bragder!
 
Man kan i ett större perspektiv säga att gudamakterna skapas vid vintersolståndet och människornas värld vid vårdagjämningen.
 
Våra förfäder firade alltså vårfest. Eller kanske rättare sagt vårfester. För till skillnad från sommar, höst och vinter så infaller våren inte samtidigt över landet. Mars i Skåne är inte detsamma som mars i Lappland.
Den viktigaste kristna vårfesten påsken är ju en rörlig högtid. Så det kan stundom vara svårt att i den hitta någon förkristen högtid. Men vårren har våra förfäder firat.
 
De kristna som ju egentligen aldrig lyckats skapa egna högtider utan mer eller mindre lånat. Vi kan ju vara vänliga och kalla det synkretism och inte stöld. De kristna har lagt Jesus födelse vid jul och Johannes döparen ska hedras vid midsommar. Våren däremot får jungfru Maria ta hand om. Kort efter vårdagjämningen som brukar infalla 20-21 mars firar de kristna jungfru Maria bebådelsedag. Denna dag infaller den 25 mars och blir exakt nio månader innan hon ska föda sitt jesusbarn. Ett annat namn på denna dag är vårfrudagen. Och det finns de som menar att det är årstiden vår som åyftas och inte att Maria är vår fru. Våfflor aväts och det kommer sig av att våfflor och vår fru låter lite likt. Det har inget att göra med någon slags kult av den heliga jungfrun. Våren brukar ju ofta symboliseras av en ung kvinna. Så det är ju passande att Maria blir havande vid denna årtid. Men varför Jahve inte själv kan förföra henne utan låter ärkeängeln Gabriel hjälpa till ligger utanför min hedniska tro.
 
Nåväl låt oss fira vårdagjämningen som segerblot och låt oss hedra våra förfäders makter.
Hell våren, hell segerblotet, hell våra fäders gudamakter!
 
      Henrik Andersson

8 kommentarer på “Om Sigrblot, segerblot och vårdagjämning.

 1. Spinoza skriver:

  Hej. Dristar mig kommentera även om vi indo-iranier många gånger inte betraktas med blida ögon i nationalsocialistiska kretsar. Det du skrev om Nouruz stämmer dock till punkt och pricka. Vi böjer oss aldrig för den semitiske guden, trots 1400 år av förtryck! Våra gudar är ock edra gudar!

  • Henrik Andersson skriver:

   Tackar!
   semiterna förstörde de heliga eldtemplen men den ariska elden kunde de aldrig släcka!

   • Spinoza skriver:

    Den brinner fortfarande i miljoner hjärtan (och ett och annat eldtempel ännu!). Önskar dig en angenäm vår – och snart kommer Valborg apropå eldar! Hell Tiwaz-Zeus-Jupiter-Dyauspitar 🙂

 2. Henrik Andersson skriver:

  Tackar för de vänliga orden!

 3. Hell vårdagjämningen!

 4. […] Segerblot har alltid firats första fullmånen efter Vårdagjämningen, och har alltså ingenting med Vanadisblotet att göra, eftersom Valborg vanligen minst inträffar 2-3 veckor senare. Visserligen förlägger det Isländska Asatruélagid i år ”Sumardaginn Fyrsta” – som det alltid har hetat på Island till den 23:e april, men det är ett modernt påfund, eftersom Sommarhalvårets början i den gamla Isländska kalendern alltid inträffade mellan 19 – 25 april enligt den moderna Gregorianska kalendern, alltså före valborg men aldrig till den 30 april. […]

  • ideellkulturkamp skriver:

   Segerblot har vi redan firat. Det gör vi i mars när det är vårdagjämning. Att blota till Freja på valborgsmässoafton är ingen dum idé. Men nog kan hennes bror Frej också vara med?

 5. […] var urspungligen en gudinna, något av jorden eller våren själv, och det är henne man firar vid den ryska versionen av det som en gång var vårt Segerblot, som det bör kallas – jag ska komma till varför inom kort. ”Fru Maslenitsa” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s