Rundtur i Västra Aros med omnejd

Lördagen den 23 februari annordnades en heldags aktivitet i Västerås, Västmanlands största stad. Tidigare har kulturutflykter inom Västmanland gjorts i riktning mot mindre samhällen och kommuner (Arboga, Köping, Fagersta etc). Nu var det alltså dags för länets ”hufvudstad”.

Två medlemmar inom föreningen fick med sig tre utomstående, historiskt/kulturellt intresserade. Så en fylld bil förde oss runt i stadsterrängen till tonerna av svenska Bathory’s ”Hammerheart”-skiva (tämligen Wagnerinspirerad (?)).

Första stoppet var Vallby Friluftsmuseum (www.vallbyfriluftsmuseum.se). Var bättre kan man få en inblick i hur vårat Västmanland förr såg ut? Med äldre byggnader hämtade från olika socknar, levande boskap och försäljning (smide, andra hantverk, servering osv) så bildas en helhet för den moderne turisten. Vid vardera byggnad kan man läsa om dess historia och följa samhällsutvecklingen från 1800-tal och framåt. Folkparken, Byskolan, Prästgården, Humlegården (då ölkonsumtionen var som störst i vårt avlånga land så blev bönderna tydligen tvingade enligt lag att odla humle!) etc. Lustigt var här att två av oss oavsiktligt klev in i en bröllopsceremoni (uppenbarligen borgerlig) och blev tagna för brudgummens bror och vän, det blev åtskilliga för oss märkliga handskakningar och presentationer innan det gick fram att vi endast var förbipasserande…

Många utrotningshotade svenska lantraser visas upp och bidrar till ett levande landskap inom museet. Nämnas kan gestrikefår, linderödssvin och jämtget. Detta blev en god start på vår lilla resa, trots kyla och lågsäsong på Vallby friluftsgård. Fri entré året runt för övrigt!

Därefter begav vi oss vidare till vår enda tidsbegränsade upplevelse för dagen, Länsmuseet (http://www.vastmanlandslansmuseum.se/) som stänger kl 16 lördagar. Besöket blev något kort och utställningen var i det stora hela ganska svag. Mycket fokus lades på Västerås stads framväxt och livet historiskt kring Mälaren (i stort riktat till barn), samt industrialiseringen och framförallt Mimerverkstaden (ASEA sedermera ABB). ASEA hade visst hakkorset som symbol i logotypen fram tills NSDAP:s framgångar. I utställningen kunde man få se hur arbetarna bodde och en fråga som kom upp förr oss var hur det ska gå när man förr med lägre population bodde trängre gentemot idag och i framtid där en allt större, växande befolkning bor på större ytor?

Länsmuseet kommer framöver ha en utställning inriktad på forntid med arkeologiska fynd till beskådning. Det framkom under visningen av en film där en Völva (sejdkvinna) grävts fram utanför staden och helt klart väcker besökares intresse. Då far vi dit! Fri entré även här.

Ett par stenkast bort såg vi sedan Västerås slott (http://www.slottsguiden.info/slottdetalj.asp?id=42). Uppfört på 1200-talet och i händerna på Gustav Vasa på 1500-talet! Här bor nu Landshövdingen. Vi hade aldrig möjlighet att ta oss in för en rundtur men var in på borggården åtminstone. Inte ett för ögat direkt vackert slott men likväl bidragandes med mycket historia, strategiskt jämte svartån och så centralt beläget att det kan ses från perrongen på tågstationen.

Efter lunch i stadskvarteren tog vi kaffe (och pilsner för passagerarna) i baren ca 82 meter upp i Skrapan. Utsikten var fantastisk även om självbevarelsedriften gjorde sig påmind när man tittade ner för nära fönstren. Vyer över Västerås stad och Mälarens vatten. I fantasin kunde man jämföra med vattennivån och stadskärnan som den såg ut hundratals år tidigare beskrivet på länsmuseet.

I skymning tog vi sedan riktning mot för vad som skulle bli dagens sista attraktion. Anunds Hög (http://www.anundshog.se/). Tyvärr var här väldigt mörkt även om snötäcket lyste upp något. Nästan alla i gruppen hade besökt platsen tidigare och kunde vittna om dess storhet i sol och dagsljus, denna ”Sveriges största gravhög”. Runstenar, skeppssättningar och gravhögar. Den fornhistoriskt fascinerade och hedniskhjärtade moderna människan får frid i sinnet här. Stolthet och kontinuitet fyller en. Här begravdes förfäder och ting hölls senare inför viktiga beslut. Eriksgata gick förbi och idag vittnar kullarna och stenarna om Västerås- och Mälarens folks andliga och fysiska liv…

Resan i bild kommer senare i separat inlägg.

/S

4 kommentarer på “Rundtur i Västra Aros med omnejd

 1. Henrik Andersson skriver:

  Verkar ha varit en trevlig tur.

 2. Malin skriver:

  Hur kan man bli medlem? Vi är två tjejer som vill följa med på era helt galna upptåg! Är det gratis eller måste man betala en massa pengar?

  • ideellkulturkamp skriver:

   Det är gratis. Men ge oss en adress och riktiga namn så vi vet att ni är seriösa.

   • Malin skriver:

    Låter billigt. Brukar ni dricka mycket på era fester. Jag blir så lös aktig om jag dricker för mycket. Är det OK om jag tar med en eller två tjej kompisar. Vågar inte komma själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s