Idiomatiskt uttryck: Fan och hans mormor

Idiomatiskt uttryck: Fan och hans mormor

Låt oss inleda men en dikt på norska, skriven av Elin Sverdrup-Thygeson:

Fanden og hans oldemor.

Hvis jenta er 22
og mannen 44
så vil de vel si:
”Hun er gammel nok til å vite hva hun gjør!”

Hvis gutten er 22
og dama 44
så skriker de opp
om barnerov
og morskomplekser
og Fanden og hans oldemor!

För de som inte ens försöker läsa skandinaviskt kommer här en svensk liknelse:

”I går var jag försenad till arbetet, jag fick en utskällning av chefen. Sedan skulle jag åka och hämta barnen på dagis men de fick jag punktering och när jag väl fixat detta fick jag en utskällning för att jag var sen och därefter märkte jag att det börjat regna och ena rutan på bilen var neddragen så det regnade in. När jag skulle åka hem så hade frugan brutit benet och ambulansen kom Ja det var fan och hans moster alltihop.”

Fan och hans moster, ibland faster men oftare mormor och kanske farmor. Ja han har en hel del kvinnliga släktingar den där potentaten som har många namn. Djävulen, Lucifer, Gammel-Erik, Skam och några lite till.

En teori är att uttrycket går tillbaks till en tysk folksaga där Fans mormor figurerar. Om Fan är svår att ha att göra med hur eländigt elak är då inte hans äldre släkting är nog resonemanget. Men kanske även om fan plågar någon och denne får hjälp av sin kvinnliga släkting då borde man ha det verkligt svårt eller hur? Onekligen blir det lite humoristiskt när man tar med en äldre kvinnlig släkting. Hade den onde fått hjälp av någon annan elak typ hade det nog inte varit så muntert att ha som uttryck?

Folksagor har många år på nacken. De har rötterna i förkristen tid och kanske är det inte helt fel att misstänka att bakom den äldre damen skymtar någon dödens gudinna som folk trott på i äldre tider? I många förkristna religioner styrs de dödas värld av en gud men också har denne en maka. Det är ju inte alltid att dessa gudar och gudinnor per automatik är onda men kristendomen har ju förklarat att alla makter folk trott på innan kristendomen är jävlar och demoner. I en del religioner har det funnits gudinnor som verkat skräckinjagande och något har väl överlevt och blandats men också förvanskas när det bara var kristendomen som skulle vara enda tillåtna tron. Mer forskning krävs i detta ärende.

Ja här har vi Helvetets potentat med sin äldre släkting. Bilden kommer från Pinterest.

2 kommentarer på “Idiomatiskt uttryck: Fan och hans mormor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s