Idiomatiskt uttryck: Den gubben gick inte

Idiomatiskt uttryck: Den gubben gick inte

Inte nog med att Alfred Nobel grundade nobelpriset i litteratur samt i en hel del andra ämnen han har även berikat äran och hjältarnas språk med ett idiomatiskt uttryck! ”Den gubben gick inte” har vi väl alla hört men vad kommer det ifrån?
Nobel experimenterade med sprängämnen och 1866 lanserades dynamiten. Detta sprängmedel skulle användas i gruvor och stenbrott. Man borrade ett håll i berget/stenen och stoppade ner en dynamitpatron i hålet och sedan antände man. Dessa patroner började kallas lite skämtsamt för gubbar. Överst på dynamitpatronen fanns en stubintråd. Denna skulle antändas. Medan tråden brann han personen som antänt den sätta sig i säkerhet. Dessvärre kunde stubintråden ibland slockna. Med andra ord den gubben gick inte. Annan variant är ”den gubben går inte”. I språkbruket betyder den gubben gick inte när man inte går med på någonting eller när man misstänker att någon ljuger för en.

dynamit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s