Idiomatiskt uttryck: Skita i det blå skåpet

Idiomatiskt uttryck: Skita i det blå skåpet

Ett idiomatiskt uttryck är ett språkligt talesätt eller så kallad fast fras i ett språk. De förstås ofta av de som talar språket och har det som modersmål, eller av personer som talar som ”infödda”, det kan vara personer som vistas i språkområdet längre tid. Men för personer som inte kan språket så bra kan idiomatiskt uttryck vara svåra att förstå. Ofta är idiomatiskt uttryck inte med i officiella ordböcker och liknade. Även de som förstår språket vet inte alltid exakt innebörden i uttrycken, men de vet vad som menas och åsyftas.

Det begrepp vi ska ta upp är! ”skita i det blå skåpet”. Detta uttryck är inte helt vanligt, men de flesta svenskar har hört det.

Uttrycket lär härröra från första halvan av 1800-talet. Allmogen började då måla sina skåp dör finsaker som bestick, porslin och linne i stora skåp som målades med blått, främst då ”berlinerblått”. Tidigare var rödbrunt och ockra vanliga nyanser. Blått var en fin färg, bra för ett ”finskåp”. I ett sådant skåp förvarade man knappast nattkärl, såsom pottor. Det något burdusa uttrycket att skita i det blå skåpet betyder då att man gått för långt, också det ett idiomatiskt uttryck, men också gjort något som inte är tillåtet.

Första gången det hördes på film var 1972. Filmens titel var ”47:an Löken blåser på. Skådespelaren Jan Carlsson säger repliken där uttrycket är med. Nio år senare, är samme skådespelare med i filmen Göta Kanal och säger då följande: ”Nu har de skitit i det blå skåpet, nu är det krig!” Det är denna film som gjort frasen populär och känd.

nu-har-du-skitit-i-det-bla-skapet

Lite drastisk användning av uttrycket kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s