Danska kungar del III: Kristian VI

Danska kungar del III: Kristian VI

Christian 6 eller som han här får heta Kristian VI är en märklig kung. Han försökte göra bra i från sig men helt lyckades det väl inte. 30 november 1699 födde Danmarks drottning Louise sitt andra barn, Kristian som senare blev kung. Några år tidigare hade hon fött en son som dog i tvåårsåldern. Fadern Fredrik IV hade blivit kung samma år och med en kronprins syntes dynastin säkrad.
Kronprinsen fick en gedigen utbildning, det hade inte fadern eller för den delen farfadern fått men den var väldigt tyskinspirerad och tyska var språket hemma. Det var det förvisso såväl före som efter Kristian VI.

Dessvärre så var kronprinsen såväl blyg som sjuklig. Kanske var det en faktor som gjorde honom tidigt religiös? Modern var religiös och både hon och sonen led av att fadern hade älskarinnor. När Louise avled 1721 tog kung Fredrik och gifte om sig med sin älskarinna Anna Sophie Reventlow dagen efter begravningen.
Även om förhållandet mellan far och son var spänt så lät Fredrik sonen själv välja vem han skulle gifta sig med. Efter en längre resa så bestämde sig Kristian för att äkta Sofia Magdalena dotter till markgreven av Brandenburg-Kulmbach. Makgrevskapet var litet och obetydligt men paret blev lyckliga. En av anledningarna var den att båda var djupt religiösa och fattade tycke för den lära som kallas pietismen. Äktenskapet ingicks ett halvår efter faderns. Personlig popularitet fick de dock aldrig, den blyge och tafatte kungen och hans arroganta gemål. Äktenskapet, ovanligt lyckligt för sin tid resulterade i tre barn. Äldsta barnet och ende sonen Fredrik föddes 1723. Två döttrar varav en dog tidigt blev också resultatet i giftermålet med Sofia Magdalena.

1730 avled kung Fredrik IV. Trots löften så sände Kristian VI sin styvmor i förvisning och mycket av de pengar hon skulle få i underhåll togs i från henne. Drottningtiteln fick hon behålla men hon fick vistas i vad som kan beskrivas som husarrest på sitt familjegods på östra Jylland. Det nya kungaparet var som nämnts mycket religiösa och det påverkade hovlivet som blev mer stelt. Danska hovet var ett kloster där man bara ägnade sig år att be var en kommentar en prinsessa gjorde. 1735 kom en ganska sträng lag som skulle se till att helgdagarnas frid efterlevdes. I Norge levde delar av lagen kvar fram till 1965. Konfirmationen infördes året därpå.

Kristian lade sig i styret av sitt rike. Han hade flera medhjälpare med tog ofta initiativ.
Utbildningssystemet förbättrades. Ämbetsmännen måste ha tagit examen innan de kunde få sin anställning, skolor för alla planerades. Handelskompaniet Det Kongelige Octroyerede Danske Asiatiske Kompagni bilades 1732. Kungen försökte stimulera såväl handel som industri i såväl Danmark som I Norge.
En resa till Norge 1733 med en uppvaktning på omkring 200 personer gjordes och blev mycket omtalad. Resan tog flera månader och man besökte bland annat Trondheim. Ett resultat var att man försökte förbättra de fattigas situation i Norge dels med arbetsinrättningar men också med bidrag till fattiga änkor och föräldralösa barn och gamla utan möjligt att försörja sig. Några år senare försökte kungen stödja den ganska nyinrättade glasproduktionen i Norge.

Det danska jordbruket var inne i en lågkonjunktur. För att se till att det fanns arbetskraft införde kungen det så kallade stavnsbaandet eller på svenska stavnsbåndet som skulle förhindra att bönder lämnade godsen där de var fyllda. Detta drabbade alla män mellan 14-36 år i det danska delen av riket. Norge fick aldrig någon form av livegenskap.
Men trots att Kristian försökte förbättra ekonomin och trots att hovet inte slösade allt för mycket på upptåg och fester hade man problem med finanserna. En av anledningarna var de slott som kungen byggde samt att man ändå spenderade pengar för att visa upp enväldets prakt.

Kungen var försiktig när det gällde utrikespolitiken. Förvisso försökte han på 1740 talet lansera sig och sin son som kandidater till tronen i Sverige då Fredrik I var barnlös. Det blev inget av de planerna.
Eftersom kungen var försiktig så blev det inga krig under hans regering. Ovanligt för att vara det tidiga 1700-talet. Däremot utbröt ett stort uppror bland slavarna 1733 i Västindien. Danmark hade där flera kolonier. På ön Sankt Jan idag Saint John tog slavarna över ön i några månader och dödade ett stort antal danskar innan danska och franska trupper slog ner revolten.
Det var inget litet rike Kristian Vi styrde. Förutom kolonier så styrde den danske kungen även Norge som reda nämnts men även Island och Grönland som började koloniseras igen under faderns tid.

Sjätte augusti, dagen innan sin 25 års bröllopsdag avled Kristian. Han blev 46 år. I nästan 16 år hade han regerat. Han begravdes i Roskilde domkyrka. Kristian VI valspråk var Deo et populo, Gud och folket eller som man skriver det på danska: For Gud og folket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s