Varför förringar man midsommar?

Varför förringar man midsommar?

Det har blivit något av en sport att förringa våra högtider. År ut och år in får vi höra att våra jultraditioner inte är ås gamla. Julgranen är ett modern påfund fast den kan dateras till 1741 och använts i delar av det svenska riket längre än så. Men många seder och traditioner har ofta rötterna tillbaka i historien. Inom Mthraskulten ska man planterat träd vid vintersolståndet och att pynta med växter som är gröna året om har förekommit hos såväl romare som egypter. Det berömda offerträdet i Uppsala är väl kan man säga alla julträds moder i vårt numera avlånga land? Jultomten är måhända inte en uråldrig tradition i Sverige men tomtar trodde man på och man kan gå tillbaka till medeltiden.

Midsommar har blivit den stora högtiden som ska avslöjas och förringas. Man går så långt att man inte menar på att den firades alls under förkristen tid.

De kristna uppmärksammade tiden runt sommarsolståndet redan på 400-talet vt. Man hedrade då Johannes döparen. Men ingenting i bibeln ger stöd för att denne skulle ha något med solstånd eller sommar att göra. Anledningen är att när de kristna började överta hedningarnas firande av vintersolståndet och hävdade att Jesus föddes då så förlades Johannes födelsedag ett halvår innan. Det är allmänt accepterat att julen och andra hedniska fester övertog när de kristna fick makten och det vore märkligt att ingen hedning alls skulle fira sommarsolstånd.

Mithras har redan nämnt och kulten av denne gud vars kult kommer österifrån var populär i det romerska riket. I denna kult har solstånd och dagjämning stor betydelse. Astrologi var en viktig del av denna tro. Arkeologer har bevisat att skandinaver kom i kontakt med denna kult och den i sin tur inspirerade den redan befintliga Odenkulten. Den synkretistiska guden Mitothyn nämnd. Mithra och Helios solguden avbildades ofta tillsammans och solgud hedras väl bäst vid solstånd?

Midsommar är en tid fylld med skrock och övertro. Flickor som ska gifta sig ska lägga sju eller nio (sista är en populärt tal inom asatron) blommor under huvudkudden för att se i drömmen vem de ska gifta sig med. Hade verkligen sådan magi uppstått i senare tid?

Finland var i många århundraden en del av svenska riket och redan innan dess fanns det kontakter med folket där. Finskt midsommarfirande Juhannus har sitt ursprung i Ukon juhla, en högtid helgad åt guden Ukko. Kelterna firade sin högtid Litha vid sommarsolståndet. Den kända kultplatsen Stonhenge i England byggdes i en riktning som sammanfaller med soluppgången vid sommarsolståndet och solnedgången vid vintersolståndet.

Olav Tryggvason den norske kungen som konverterade till katolsk kristendom och tvångskristnade sina landsmän i slutet av 900-talet. ”Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli.” Dessa rader har en del med någon slags iver försökt förringa.

Men varför? Ja den rimligaste teorin är denna. Midsommar är en väldigt populär, ja rentav nationalistisk högtid för många svenskar. Den är efter julen den mest populär högtiden och då drabbas den av förnekande och förringas. En trend som kommit in hos historiker och etnologer är att man är försiktig, ja man vågar helt inte tro på något, man blir en så kallad försiktig general. Bättre vara osäker om man inte vågar vara säker.

Men artikelförfattaren dristar sig till att hävda att midsommar firades i hednisk tid.
Mithra kulten påverkade kulten av Oden. Solståndet var i den förstnämnda en viktig dag.
Midsommar nämnds i sagan om Olav Tryggvason. Om midsommar inte firades i hednisk tid finns det ingen anledning för de kristna att nämna detta.

Henrik Andersson

Uppe till höger på denna antika relief sitter Sol och Mithra som bär den frygiska mössan. Mithra inspirerade skandinavernas Odenskult.

Tryckta källor
Kaliff Anders & Sundqvist Olof Oden och Mithraskulten, religiös ackultration under romersk järnålder och folkvandringstid 2004.
Lidman Ingemar Året ABC en bok om våra festtraditioner 1975.
Modéus Martin Tradition och liv 2000.
Näsström Britt-Mari Mithras – kulten som höll ihop den romerska armén, artikel i Forskning och Framsteg nr 5 2006.
Sturluson Snorre Nordiska kungasagor. 1, Från Ynglingasagan till Olav Tryggvasons saga 1991.

Internet
Litha History – Celebrating the Summer Solstice https://www.learnreligions.com/history-of-summer-solstice-holiday-litha-256224
Midsommar https://sv.wikipedia.org/wiki/Midsommar
Mittsommerfest https://de.wikipedia.org/wiki/Mittsommerfest
Ritual, Myth, Doctrine, and Initiation in the Mysteries of Mithras: New Evidence from a Cult Vessel
https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-roman-studies/article/abs/ritual-myth-doctrine-and-initiation-in-the-mysteries-of-mithras-new-evidence-from-a-cult-vessel/5EFA66008C0F019870563329ACB6E933
Soltider en resa genom solens historia https://www.soltider.se/historia
Så firas midsommar i Sverige https://historiskamedia.se/artiklar/sa-firas-midsommar-i-sverige/
Traditionella finska högtider och fester https://www.visitfinland.com/sv/artiklar/traditionella-finska-hogtider-och-fester/

Lämna en kommentar