Sol i midsommartid

Idag den gamla (riktiga) midsommarafton är det söndag. Vi passar på och hyllar asynjan Sol på hennes dag. Ty hon är en av de viktigaste asynjorna. Hade inte funnits liv alls om inte hon fanns. Sedan kan man se henne för hon är inte någon osynlig monoteist gud.

Hell Sol. Vi hyllar Glens maka, den kommande Sols moder och Månes syster.

Gamla midsommarafton 2024

Nog var det dumt att man 1952 bestämde att midsommarafton skulle bli en rörlig dag och inte som förut alltid inföll den 23 juni? Man flyttar ju inte julafton eller nyårsafton.

Men hur som helst så önskar vi alla hedningar en trevlig midsommarafton av äldre modell!

IKF

Några tankar om midsommar och dess ålder

Det är ju lite märkligt att det finns de som menar på att midsommar är en ganska sen tradition i Sverige. Ta exempel med alla kärleks och fruktbarhetsmagi som finns och stundom används ännu. Äta drömsill eller lägga sju andra säger nio blommor under huvudkudden allt för att få veta ven man ska gifta sig med. insamling av dagg och dricka ur källor har och förekommer väl ännu?

Det vore väl märkligt om alla denna folktro bara skulle ha några få århundraden på nacken särskilt som kyrkan vare sig den var katolsk eller protestantisk ogillade sådana seder och ansåg de vara hedniska?

Kupala

Kupala heter slavernas midsommarfirande och när kristendomen kom blev festen runt sommarsolståndet helgat åt Johannes döparen. Vi önskar det ukrainska folket en trevlig helg och att freden och segern snart kommer.