Var Tyr en bortglömd gud?

Var Tyr en bortglömd gud?

Tyr guden som har en veckodag uppkallad efter sig och om inte otaliga så stor stortaliga platser namngivna efter honom spelar ingen större, men inte helt oviktig roll i den äldre eddans gudadikter. Han ger Tor rådet att resa till Hymer för att hämta kitteln Ägir behöver för att brygga öl. Han följer själv med på resan. I Loketrätan är han en av de gudamakter som hånas. I sången om Sigdriva nämns det att man ska rista hans runa på vapen och nämna hans namn två gånger då man gjort detta.Avbildningar av Tyr finns bland annat en så kallad guldbrakteat funnen i Trollhättan där han blir biten av Fenrisulven.

Att Tyr inte är med mer tas av en del som intäkt och bevis att kulten av Tyr bleknat. Men alla gudasagor och sånger har inte överlevt. Man kan inte enbart förlita sig på den äldre eller för den delen yngre eddan. Den förkristna religionen var och är ty Tyr dyrkas ju åter en polyteistisk tro och måhända var dyrkan av Tyr inte lika utbredd i väster det vill säga Norge och Island som i Sverige där många ortsnamn som Tyresö, Tyrsjön finns. I Danmark och Skåne finns det flera Tyringe i Skåne samt Tysnes, Tyrsbjergvej, och Tirslund i Danmark. Om kulten av Tyr inte var utbred i väster och de flesta källor som överlevt kommer från väst är det inte heller förvånande att Tyr inte spelar så stor roll i de dikter som överlevt. En veckodag, en runa, avbildningar, med i eddans dikter, ortsnamn allt finns till Tyrs ära. Tyr var inte en undanträngd eller bortglömd gud i slutet av den hedniska epoken.

Den mäktige och segerrike Tyr är med oss!

Idiomatiskt uttryck: Bränna sina skepp

Idiomatiskt uttryck: Bränna sina skepp

Bränna sina skepp eller att bränna sina skepp, det är aldrig tal om att bränna endast ett skepp är ett Idiomatiskt uttryck som betyder att man inte kan återgå till det som varit eller att man inte kan dra sig tillbaka. ”Jag trivs inte med mitt nya arbete men jag kan inte gå tillbaka till det gamla då jag kallade chefen och arbetskamraterna fr idioter då jag slutade. Jag har bränt mina skepp.”

Mem varifrån kommer då uttrycket som är ganska lättfattligt och lättöversättligt till de flesta språk? De lärde älskar ju och tvista om allt, så vi rikserar att bränna våra skepp när vi lanserar denna teori. Det är ursprungligen svenskt, eller åtminståne nordiskt.

I Styrbjörns saga förekommer det att man bränner sina skepp. Sagan eller historien handlar om att svearna styrdes av två bröder tillika kungar Erik och Olof söner till kung Björn. Erik är en historisk person medans brodern sägs vara en så kallad ”sagokung”, det vill säga att hans existens inte är helt säkerställd. Hursomhelst, Olof hade en son som hette Björn och ville ha arv efter sin far och bli kung han med. Erik ville inte dela makten. Björn envisades men farbrodern gav hon erbjudandet att segla iväg med sextio skepp på vikingafärd. Björn ofta kallad Styrbjörn för sitt trotsiga lynne gjorde så. Men till slut ville han återkomma och ta makten. Vi läser ut sagan:

”Med hela sin härskara kom Styrbjörn till Fyrisvall. Alla skeppen lät han bränna, ty han menade, att hans män inte så snart skulle fly, när alla utvägar att undkomma var berövade dem.”

Men denna drastiska åtgärd hjälpte inte. I slaget som kom segrade Erik och kallades sedan för Erik segersäll. Men så vann han striden då han offrade till självaste Oden!

Styrbjörn må ha bränt sina skepp. Vill man vara säker på att vinna bör man blota till Oden som kung Erik lät göra.

Svenska dikter del LIV: Styrbjörn Starke

Svenska dikter del LIV: Styrbjörn Starke

Karl Afred Melin är nog idag bortglömd och han var nog inte heller så värst känd när han levde heller. Han föddes på Utö i mars 1849, fadern var folkskollärare. Hade läshuvud och studerade bland annat i Uppsala. Där var han med i körerna Allmänna sången och Orphei Drängar. Blev adjunkt, lektor och sedan medlem i svenska akademin. Debuten var en diktsamling 1872. Genombrottet kom tio år senare med Humleplockningen.

Melin har beskrivits som romantiker, han ogillade Strindberg och den så kallade Nick Carter-litteraturen den tidens skräplitteratur försökte han motverka. Han var den konservative Carl David af Wirsén vän i svenska akademin det var denne som 1903 fick in Melin på stol nummer 13. Melin var lojal mot den ständige sekreteraren i många år tills han ansåg dennes konservatism gick för långt. Karl Alfred Melin avled 1919. Nedan är en av hans dikter återgivna. Mycket göticism och romantik i dikten som handlar om kungasonen och tronkrävaren Styrbjörn som ska ha slagits mot kung Erik någon gång på 980-talet.

Styrbjörn starke

Styrbjörn starke
drog i härnadståg,
for med tolf gånger hundra segel,
hätsk i håg, öfver Mälarvåg.
Kränkte konungasonen bar
afvog sköld mot sitt fosterland,
förde i fejd mot Svitjod, det gamla,
Jomsborgs vilda vikingaband.

»Här är målet,
här mina fäders hem.
Vunnit hafver jag gods och riken,
gärna i byte jag gåfve dem.»
Så kvad Styrbjörn, stolte kämpen,
steg i land, stack skeppen i brand:
»Här vill jag lykta min lefnads saga,
segra eller dö med svärd i hand.»

Genom skogar
högg han kungsväg bred,
hann till vida Fyrisslätterna,
när det redan mot skymning led.
Eldar på höjderna längst i norr
lågade gladt som i Valborgsnatt;
där hade Erik, vänsälle kungen,
öfverst på åsen sitt märke satt.

Dagen grydde, skuggorna flydde,
solen gick upp öfver Fyrisvall.
Fram drog Sveahärens fylking,
skriande högt vid lurens skall.
Stod vid kungens sida
Torgny, lagman god:
»Nu skall spörjas, om våldet vinner
eller ärlige bönders mod.»

Hård vardt striden. I dagar två
ingen visste dess utgång än;
på tredje dagen gaf Odin
seger åt Sveakungens män.
Då ropade Styrbjörn med väldigt ljud:
»Hellre dö än fly med skam!» —
dref sitt baner med dån i jorden,
bröt i fiendehopen fram.

Honom följde hans män.
Vardt stort härskri och vapengny;
få vordo lefvande tagne i striden,
sågos dock ännu färre fly.
Hetsadt vilddjur lik,
Styrbjörn, tyngd af pilar och spjut,
värjde sig manligt, tills han dignande
föll och andades lifvet ut.

Men Erik, kungen, den segersälle,
när striden var slutad, lofvade glad
sköna skänker åt den, som dagens
blodiga bragd för hären kvad.
Fram steg Torvald Hjalte,
sjöng en härlig segersång;
gripen, sägs det, af stundens storhet,
kvad han för första och sista gång.

Styrbjörn starke
dog för frändehand,
föll vid foten af fädrens grafvar,
bärande afvog sköld mot sitt land.
Men Svitjods folk hade profvet stått,
och klart i häfderna lysa skall,
som ett dyrbart arf åt släkten sena,
minnet af segern på Fyrisvall.

Johnny Bode priset 2024

Johnny Bode priset 2024

Ja det är ju självklart att en kulturförening skriver om diverse olika kulturyttringar. Texten nedan kommer från sällskapet som förvaltar mytomanen och kleptomanen Bodes liv och leverne:

Johnny Bode-sällskapet ger 2024 års Johnny Bode-pris till ”badhuskungen” Mille Örnmark, för kreativt CV-författande och fiffiga affärer helt i Johnny Bodes anda. Aldrig tidigare har så många badhus byggts av någon med examen i patologi från Heidelberg eller med en muntlig doktorstitel från Argentina. Och sällan har så många kommuner börjat ifrågasätta talesättet ”man ångrar aldrig ett bad”.
Johnny Bode-priset delas ut till en kulturpersonlighet eller annan offentlig person eller institution som under det föregående året agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda, på så vis att han, hon eller den trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning.
Priset består av ett diplom samt en summa pengar som Johnny Bode-sällskapet redan festat upp. För Mille Örnmarks del rör det sig om 80 166 kronor som sällskapets medlemmar åt och drack gott för på KoM Musik & Bar i Göteborg den 5 januari. Kvittona har bifogats diplomet som vi skickat till Örnmark. Dessutom får denne ett par vita handskar med Johnny Bode-sällskapets logotyp på. Med sitt mjuka tyg är dessa troligen ett förträffligt redskap för att polera de många glasögon Örnmark synbarligen äger.


Presentation av vinnaren
Österrikisk Kammersänger. Den siste hertigen av Azorerna. Kommendörkapten av Galapagosöarna. Engelska flottans bäste bombkastare.
Johnny Bode Delgada hade ett fascinerande brett och omfattande CV. I vart fall om man fick tro honom själv. I våra mer slätstrukna dagar finner man sällan något liknande, men undantag finns. I maj 2023 kunde TV 4:s Kalla Fakta presentera en herre med snudd på lika heterogena och spektakulära meriter, särskilt på det akademiska området: badhusentreprenören Mille Örnmark.

Örnmark är grundare och ägare av We Group, ett företag som under senare år rott hem ett stort antal uppdrag att renovera eller nyuppföra badhus åt en rad svenska kommuner; uppdrag som i de flesta fall har visat sig förvånansvärt mer kostsamma än beräknat och inte sällan även bristande i kvalitet och utförande. Det senare trots badhusentreprenörens till synes mer än imponerande meriter och specialkunskaper.
Vid en granskning av de CV:n Mille Örnmark anfört i underlagen vid olika upphandlingar framgick nämligen att denne uppgivit sig ha studerat såväl vid KTH och Chalmers som vid universiteten i Lund, Göteborg, Stockholm och Heidelberg, samt därvid bland annat ha utbildat sig till:
Maskiningenjör
Byggnadsfysiker
Doktor i kemi och mikrobiologi samt möjligen även i ”byggnadsteknologi och fysiologi.”
I sammanhanget kan nämnas att Örnmarks studier i Heidelberg uppgavs ha inbegripit patologi – d v s läran om att fastställa dödsorsaken hos döda kroppar – och att juryn icke blott finner detta i sig smått fascinerande, men i än högre grad att någon kommunal upphandlingstjänsteman ansett detta vara en tungt vägande merit vid projektering av badhusbyggen.  
Det bör även nämnas att icke samtliga utbildningar angivits i alla CV:n, utan att Örnmark visat prov på en kreativ förmåga att blanda och ge ur sin rika portfölj av skiftande examina.
Ställd inför TV 4:s reportrars konstaterande att ingen av de föregivna studiemeriterna på något sätt gått att styrka hos de berörda lärosätena lät sig Örnmark inte heller nedslås, utan förklarade med samma befängda entusiasm och envishet som någonsin Bode att han fått sina doktorstitlar tilldelade muntligen vid besök i Argentina och Portugal.
Att han därvid till följd av namnafasi inte sade sig kunna uppge namnen på de personer som förlänat honom dessa titlar är möjligen en svaghet – Johnny Bode kunde ju exempelvis mycket bestämt fastslå att han fått sin Kammersängertitel av själve Joseph Goebbels i närvaro av Vidkun Quisling – men å andra sidan måste vi ge stilpoäng för de geografiska kopplingarna: Portugal som ju Bode som sitt alter ego Juan Delgada hävdade sig komma från, och Argentina, en känd hemvist för gamla nazister. Även när det gäller Heidelberg finns en koppling, eftersom Bode under pesudonymen Teddy Scheffer komponerade ”En vår i gamla Heidelberg”, passande nog en vals.


Juryn noterar också med glädje Örnmarks replik visavi en av de uppringande reportrarna där han inte blott förklarade sina examina vara ”privat konfidentiell egendom” utan även förklarade att han skulle skicka SÄPO på vederbörande eftersom han hade ”kontakter i den gruppen också¨. Detta får sägas vara ett beteende fullt värdigt Johnny Bode, vilken som bekant gärna plockade upp luren till en urkopplad telefon för att demonstrativt ringa mäktiga vänner som prins Bertil, Frank Sinatra och Henning Sjöström.
Avslutningsvis konstaterar juryn att Örnmark och We Group hotat att stämma Kiruna, en av de kommuner som efter TV 4-programmet brutit sitt samarbete med dem (efter att dess badhusprojekt blivit runt 700 miljoner [!] kr dyrare än projekterat). Detta dock samtidigt som We Group på sin hemsidas förstasida glatt citerar ett äldre positivt vitsord från samma kommun. Detta är inte blott en härlig illustration till talesättet ”all reklam är bra reklam” utan visar också på en oförbränneligt frejdig skojaranda precis i Johnny Bodes efterföljd! 


Juryns motivering
Likt Johnny Bode har Mille Örnmark operetten i blodet och fantasins förgyllda glasögonbågar. Hans spektakulära CV har inte bara hjälpt honom sälja simhallar för många miljoner, utan har även skänkt en gråtrist kommunal verklighet ett skimmer av äventyr och romantik. Även om det kanske tar 200 år innan Kirunas badhus tjänat in sina kostnader, så kan man inte bortse att detta är väl investerade skattepengar. Johnny Bode-sällskapet ger 10 av 10 simhoppspoäng.


Hedersomnämnandet Busgroggen
Johnny Bode-sällskapet utdelar även i år den kompletterande utmärkelsen Busgroggen, uppkallad efter de groggar på whiskey och champagne som Johnny Bode enligt egen utsago lärde Charlie Parker att blanda under Parkers Sverigeturné 1950. Busgroggen delas ut för enskilda roliga blamager med ojämna mellanrum.
2024 års busgrogg tilldelas journalisten och tidigare statssekreteraren PM Nilsson som fick gå på plankan efter att ha tjuvfiskat rödlistad ål. Likt Johnny Bode landade PM Nilsson snabbt på fötter igen och i november kom han till den fria marknadens Sargasso-hav, Timbro. Under denna internering har regeringen benådat Nilsson genom att öka ålfiskekvoterna. Detta hoppas vi dock inte utgör ett hinder för att fler spikar slås in i den blekingska ålkistan.
I Johnny Bodes anda, Göteborg den 5 januari 2024.

SKÅL!

Köttmongon

Några köttmongon har försökt vandalisera Mona Lisa, en målning så känd att även de som lider av oåterkallelig kulturskymning känner till denna tavla. Vi har skrivit och fördömt liknande attentat som görs av klimataktivister. Rädda gärna klimatet men angrip inte kulturen. Må packet få stränga straff!

Ingenting i din hjärna

Ingenting i din hjärna

Den skånska duon, om de är en duo? Philemon Arthur and the Dung har alltid varit anonyma och verkat under sina artistnamn. ”Vi skåningar skryter inte i onödan” är en av de få kommentarer de gjort om varför de skyr offentlighet. Philemon Arthur and the Dung fick en grammis för sitt debutalbum 1972. Men många inom musikbranschen ogillade detta och samma kväll som gruppen vann beslutades det att grammisgalan skulle läggas ner. Sedan återuppstod grammisgalan efter 15 år. Duon har hitintills en diskografi på 1972 – Philemon Arthur and the Dung (LP)1987 – Skisser över 1914 års badmössor (Kassett) 1992 – Musikens historia del 1 och 2 (CD- samlingsalbum) 2002 – Får jag spy i ditt paraply? – The Very Pest of Philemon Arthur & the Dung (CD-samlingsalbum)

Den mest kända låten är törs man säga landsplågan ”In kommer Gösta” men den som återges är inte dålig den heller och var med på debuten. Färg i din TV har nog alla idag men om alla har någonting i hjärnan kan alltid diskuteras. Progg med kastrullslammer och nedstämda gitarrer sjungen på skånska kan aldrig vara het fel eller hur?

Ingenting i din hjärna

Du har mat i din mage
Du har pengar på din bank
Du har bensin i ditt vrålåk
Du har färg i din TV

Men du har ingenting i din hjärna
Nej, ingenting i din hjärna

Du har stereoanläggning
Du har vatten i din simpöl
Du har sprit i dina ådror
Och du har oxstek i skafferiet

Men du har ingenting i din hjärna
Nej, ingenting i din hjärna

Du har mat i din mage
Du har pengar på din bank
Du sprit i dina ådror
Och du färg i din TV

Men du har ingenting i din hjärna
Nej, ingenting i din hjärna

Nej, du har ingenting i din hjärna
Nej, ingenting i din hjärna

Nej, du har ingenting i din hjärna
Nej, ingenting i din hjärna

Denna bild funnen på pinterest ska föreställa Philemon Arthur and the Dung. Vem av de två som är The Dung och vem som är Philemon Arthur är okänt.

Allt blir sämre med NATO!

NATO kommer medföra förändringar, alla till det sämre. Vi som driver denna blogg är inte glada i utvecklingen. Motivationen är låg och vill svenskarna bli knektar och kreatur för makthavare med rötterna i monoteismen så blir bloggens folkbildning meningslös.